De traditie van Krishnamacharya

Krishnamacharya wordt ook wel de “grootvader van de yoga” genoemd omdat hij eigenlijk alle huidige vormen van yoga geïnspireerd heeft. Hij was een visionair, geleerde, genezer, linguist en vooral een groot yogi die zijn tijd ver vooruit was. Zijn kennis van yoga was zo groot dat hij aan elk van zijn yogastudenten een verschillend, “op maat” onderwijs gaf.

Of je nu de dynamische series van Pattabhi Jois, de precieze aligneertechnieken van BKS Iyengar, de klassieke yogahoudingen van Indra Devi of de aangepaste vinyasa van TKV Desikachar beoefent, dat komt allemaal van dezelfde bron : een kleine, magere Brahmin die meer dan honderd jaar geleden in een klein dorpje in India geboren werd, Tirumalai Krishnamacharya.

“Practice without knowledge is blind. Knowledge without practice is futile.”

Sri T. Krishnamacharya

In deze yogatraditie, verder doorgegeven door o.a. TKV Desikachar (de zoon van Krishnamacharya) en Frans Moors (leerling van TKV Desikachar en één van mijn yogaleraren), neemt de Yoga-Sūtra van Patañjali een belangrijke plaats in.

Dit werk vormt een onschatbare bron van yogawijsheid en legt bijvoorbeeld uit hoe je op een intelligente manier yogahoudingen kan doen, wat het belang is van de ademhaling, welke soorten van meditatie er zijn en nog veel meer.

We geven er in de opleiding uitgebreid aandacht aan, net als aan de filosofische en technische yogafundamenten die deze traditie zo rijk en van alle tijden maken.