Waarom een opleiding bij Purusha?

Toen ik mijn yoga opleiding volgde, in dezelfde traditie van Krishnamacharya, verbaasde het me dat er een hoop mensen bij waren die al yogadocent waren.  Ze hadden ergens anders al hun basisdiploma gehaald en kwamen naar deze opleiding omdat ze filosofisch zo onderbouwd en technisch zo sterk was.   Een waardevolle aanvulling en uitdieping van wat ze al wisten over yoga.

Je kan onze opleiding beschouwen als een zeer solide basis, waar je altijd op terug kan vallen, waar je verdere yogapad je ook naartoe brengt.  Net zoals een huis met stevige, betrouwbare funderingen waar je dan je verdiepingen naar keuze aan kan toevoegen.   Als de basis degelijk is, is heel de structuur gezond.

Ook het didactisch aspect is zeer sterk.  Na twee jaar kan je al – onder begeleiding – een heel goede yogales maken en geven.

We krijgen soms de vraag waarom onze opleiding langer is (+500 contacturen) dan wat je elders verkort kan volgen (enkele weekjes in het buitenland, 50 à 200 contacturen).  Sommige dingen hebben tijd nodig om in de diepte geïntegreerd te worden.  Je kan het eigenlijk wat vergelijken met diëten.  Het is toch ook meer verantwoord om je eetpatroon op een duurzame manier aan te passen i.p.v. een crashdieet te volgen met 10 kg eraf … en 12 kg er snel weer bij.  Dingen die je rustig aan integreert, hebben ook een dieper en duurzamer effect.  Zo is het ook met een yoga opleiding.  Dat is een pad van zelfontwikkeling en haasten heeft hier geen zin, integendeel zelfs.

En uiteraard is het nu eenmaal niet mogelijk om evenveel inhoud te zien op 200 contacturen als op +500.

Net zoals alle opleidingsscholen van de YFN, noemen we de yogadocenten opleiding bij Purusha gewoon yoga.  Maar het is ook hatha yoga, ashtanga yoga, raja yoga, Patañjali yoga, viniyoga, vinyasa yoga, … en we kunnen je precies uitleggen waarom en hoe, gebaseerd op de klassieke yogateksten.

Nog even over het sterke technische aspect van onze opleiding.   Een van de (vele) pluspunten is dat je niet alleen heel veel gaat leren over yogahoudingen (hoe op- en afbouwen, aanpassen, …) maar ook over pranayama (wat zijn deze ademhalingstechnieken, wanneer en hoe uitvoeren, …), visualisatie en yoga meditatie (en wat het niet is).

Wij horen vaak van mensen die bij ons binnenkomen : ‘Wat een prachtige omgeving … dit is hier precies een yogazaal zoals in de boekskes…’

Hartelijk welkom!